31 Aralık 2015 Perşembe

Uçan Teknoloji: İnsansız Hava Aracı Sistemleri

Geçmişi 19.yy’ın sonlarına dayanan ve insanlık tarihinde genelde savaşlarda kullanılmış ancak son dönemlerde sivil alanda birçok uygulamada kullanılan, büyük bir hobi amaçlı kullanıcı kitlesi olan İnsansız Hava Aracı sistemleri günümüzün en popüler teknolojilerinden biridir diyebiliriz. Birçok ülke stratejik olarak çok büyük önem arz etmekte olan bu teknolojiye yönelmiş; İnsansız Hava Araç’larını askeri ve sivil uygulamalara entegre etmeye başlamıştır. 

Peki neymiş bu İHA’lar? Neden bu kadar çok tercih edilmekteler? Hangi alanlarda kullanılırlar? Türkiye’de bu teknolojiye yönelik yapılan çalışmalar neler?


30 Kasım 2015 Pazartesi

5 Dolara 5 Dolardan Küçük Bilgisayar: Raspberry Pi Zero

Raspberry Vakfı’nın geliştirdiği yeni mini bilgisayar Raspberry Pi Zero, bir kredi kartı büyüklüğündeki boyutuna ve 5 Dolarlık fiyatına rağmen iyi bir performansa sahip. Bu ürün sayesinde robot yapabilir, nesnelerin interneti alanında çeşitli ürünler ortaya koyabilir, monitör ve klavye yardımıyla oyun oynayabilir, film izleyebilir ve internette gezinebilirsiniz.

18 Ekim 2015 Pazar

Tersine Mühendislik

İster bir araba motorunu yeniden inşa etmeye çalışın isterseniz kendi oyuncak arabanızı. İnsanlar birçok bilgiyi; bir aletin nasıl çalıştığını, onu parçalarına ayırıp sonra bunları birleştirerek öğrenebilir. Tersine mühendisliğin (Reverse Engineering) ardında yatan konsept de budur.

3 Ekim 2015 Cumartesi

Gömülü Sistemler

Çevremize baktığımızda bilgisayar sistemleriyle kuşatılmış olduğumuzu görürüz. Her yıl milyonlarca bilgisayar (masaüstü ve dizüstü kişisel bilgisayar) üretilmektedir. Bununla birlikte her yıl “milyarlarca” bilgisayar sistemi elektronik aygıtlara gömülü şekilde piyasaya sürülmekte ama kişisel bilgisayarlar kadar dikkatimizi çekmemektedir. Günümüzde elektrikle çalışan cihazların çoğu, bünyesinde mini bilgisayarlar barındırmaktadır ve gelişen teknolojiyle birlikte hepsi akıllı birer cihaza dönüşecek, gömülü sistemlere sahip olacak ve birbirleriyle haberleşerek çalışmalarını sürdürecektir.

Günümüzde gömülü sistemler cep telefonlarında, dijital fotoğraf makinelerinde, hesap makinelerinde, yazıcılarda, televizyonlarda, mikrodalga fırınlarda, bulaşık ve çamaşır makinelerinde, mutfak robotlarında, arabalarda ve elektronik oyuncaklarda kontrol kartı olarak bulunmaktadır.

Peki neymiş bu her yerde bulunan gömülü sistemler?

23 Eylül 2015 Çarşamba

Elektronik Mühendisi ve Programlama

Elektronik mühendisi programlama ve yazılımla ilgilenmeli mi, yoksa bu işi bilgisayar ve yazılım mühendislerine mi bırakmalı? İsterseniz bu konuyu konuşmadan önce elektronik biliminin gelişimine bakalım.

Elektronik Biliminin Gelişimi

Bu alanda ilk gelişmeler ve elektrik biliminden ayrılmalar vakumlanmış cam tüp içinde metal levhaların bulunduğu elektron tüpünün icadıyla başladı. Daha sonra John Fleming bu tüpleri kullanarak diyot denilen lambaları bulmuş ve bunlar eski tip radyo alıcılarında kullanılmıştır. Ardından triyotlar geliştirilmiştir. Bu lambalar sayesinde elektrik sinyallerini güçlendirme ve iletme konusunda büyük adımlar atılmıştır.


12 Eylül 2015 Cumartesi

Merhaba


Öncelikle hoşgeldiniz. Hakkımda sayfasıyla beni tanıyabilirsiniz.

Uzun yıllar boyunca aklıma takılan sorularıma, günlük ve eğitim hayatında karşılaştığım problemlerime forum, blog vb. sitelerde çözüm buldum. Çoğu zaman tecrübe edileni tekrar tecrübe etmeye çalışmadım ve internetin kocaman bilgi ve tecrübe okyanusundan faydalandım. Bir elektronik mühendisi adayı olarak yeni bir şeyler araştırıp öğrenirken, zamanla genişleyen bilgi ve tecrübe havuzumu artık sizlerin yararına sunmamın zamanı geldiğini düşündüm ve bir süredir açmayı düşündüğüm bu siteyi açtım.