
Daha önceki yazılarımda günlük yaşantımızda bilgisayar sistemleriyle kuşatılmış olduğumuzdan, mikroişlemci ve mikrodenetleyicilerden ve genel olarak gömülü sistemlerden bahsetmiştim. Mikrodenetleyicileri mini bir bilgisayar olarak düşünebiliriz ve bunla PIC, Arduino ve MSP geliştirme kartlarını örnek verebiliriz. Bunların haricinde bunlara göre daha yüksek performansa sahip Raspberry Pi geliştirici kartı mevcuttur. Bu yazımızın konusunu da bu oluşturmaktadır.
Raspberry Pi bilgisayar ya da media center olarak kullanılabilir. Örneğin Linux tabanlı Raspbian işletim sistemi kurulup çeşitli uygulamalar sayesinde internete bağlanalabilir ve twitter akışınıza göz atabilirsiniz. Ya da mesela OpenElec yazılımını kurup Raspberry Pi’ı media center olarak kullanabilirsiniz. Bu sayede SD karta, harici hard diske DVD filmlerinizi yükleyip bunları izleyebilir, bazı eklentilerle TV kanallarını ve internet radyolarını dinleyebilir ya da youtube’a girebilirsiniz. Yani tüplü Tv’nizi akıllı Tv’ye dönüştürebilirsiniz.
Raspberry Pi’ı;
- Mini bir bilgisayar olarak
- Media Center olarak
- Kendinize özel bulut sistemi kurarak
- Oyun konsolu olarak
- Uyumlu dokunmatik ekran sayesinde kendi yapımınız bir tablet bilgisayar olarak
- Robot yapımında
- IP kamera olarak
- Ses kayıt cihazı olarak
- Telefon ile kontrol edilen bir drone yapımında
- Hatta Gsm modülü sayesinde kendi telefonunuzun yapımında kullanabilirsiniz.
Kısacası bu mini bilgisayarı ve hayal gücünüzü kullanarak saymakla bitmeyecek projeler üretebilirsiniz. Tabii ki bunları yapabilmek için Raspberry Pi haricinde SD hafıza kartına, bir monitöre, adaptöre, fare ve klavyeye, Ethernet kablosuna, hoparlöre, ara kablolara ve teknik yazılım ve donanım bilgisine ihtiyaç duyabilirsiniz.
Raspberry Pi’ın yakın zamana kadar şu modelleri vardı: Raspberry Pi 1 Model A+ ve B+ ve Raspberry Pi 2. Bunlarla birlikte bunların üzerine takılabilen farklı modüller de mevcuttu. Son olarak da 26 Kasım 2015’te önceki modellere göre daha hesaplı olan Raspberry Pi Zero modeli piyasaya sürülmüştür. Bu ürün sayesinde daha geniş kitlelere ulaşılıp, elektronik ve yazılım öğrenmek isteyen kişilerin önündeki engellerden biri de kalkmış oldu.

- 65mm x 30mm x 5mm
- 1GHz ARM11 Broadcom BCM2835 işlemci
- Çift çekirdekli VideoCore IV grafik birimi
- 512MB LPDDR2 SDRAM
- Mini HDMI üzerinden 1080p video ve ses çıkışı
- MicroUSB portu
- MicroSD kart yuvası
- 40 bacaklı GPIO birimi

Çok iyi de oldu iyi de güzel de oldu bunu okuduğumuz abdullah bey thx
YanıtlaSilEyvallah :)
Silinteresting
YanıtlaSilÇok güzel olmuş,başarılarının devamını dilerim.Babangile selam söyle
YanıtlaSilEyvallah Orhan Baba... :)
SilSüper bişeymiş çok beğendim.
YanıtlaSilhadi 5 dolardı. Hayallerimizle oynadın :(((( [145 TL]
YanıtlaSilhttp://www.robotistan.com/raspberry-pi-3?gclid=CIyOj4fngNECFYgp0wodSfkA1A
Sizin baktığınız raspberry pi 3. Resimleri bile farklı. Bu yazıyı yazdığım zaman için geçerli bir kampanyaydı. Ama hala satan var 5 Dolara: https://www.adafruit.com/product/2885. Ama burada stoklarda kalmamış şuan için. Stokların yenilenmesini bekleyin yada başka sitelerden araştırın.
Sil